module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Supporting 2.6 and up
francoisbilberry
Fresh meat
Posts: 3
Joined: Wed Apr 18, 2018 8:06 am
Contact:

module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby francoisbilberry » Wed Apr 18, 2018 8:10 am

hi all,

i am booting my PC with the hub vint 6 plugged in a usb port.
when i do lusb i dont see it.

so i unplug, and then plug it back.
by doing lsusb,i finally have my device appearing.

Do you have a solution ?
i absolutly need to have this device up at startup of PC.
this is for one of our customer.

Thank you,
François

fraser
Engineering
Posts: 260
Joined: Thu Nov 19, 2009 4:41 pm
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby fraser » Wed Apr 18, 2018 10:44 am

Are you using a USB isolator? or a USB hub?
Do you have anything else plugged into USB?
What kind of machine is running your OS?

User avatar
Patrick
Lead Developer
Posts: 3099
Joined: Mon Jun 20, 2005 8:46 am
Location: Canada
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby Patrick » Wed Apr 18, 2018 11:04 am

Do you see any USB related errors in the system log?

-Patrick

User avatar
burley
Human-Cyborg Relations
Posts: 441
Joined: Tue Sep 27, 2011 2:37 pm
Location: Calgary
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby burley » Wed Apr 18, 2018 12:39 pm

Also, what kind of motherboard do you have? Certain Asus chipsets have known issues with booting up with USB devices attached.
Brian Burley
403-282-7335 ext. 6003
support@phidgets.com

francoisbilberry
Fresh meat
Posts: 3
Joined: Wed Apr 18, 2018 8:06 am
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby francoisbilberry » Wed Apr 18, 2018 12:57 pm

Hi all,

Thank you for your answers !

Are you using a USB isolator? or a USB hub?
Do you have anything else plugged into USB?
What kind of machine is running your OS?


I am using a hub vint 6 :
https://www.gotronic.fr/art-module-hub- ... -27027.htm
this one.
I have others stuff plugged and @ startup there are no issues with them.
Thas why i think its a problem due to the phidget module.
I am running Ubuntu 16.04.

Do you see any USB related errors in the system log?


No in dmesg, i dont have any issue.
like if power was not arrinving to the module.
but the other ones (not phidget modules) i have are powered so thats strange.

Also, what kind of motherboard do you have? Certain Asus chipsets have known issues with booting up with USB devices attached.

yes its asus z720 or something like that.
but why other modules are ok ?

Thank you
François

francoisbilberry
Fresh meat
Posts: 3
Joined: Wed Apr 18, 2018 8:06 am
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby francoisbilberry » Thu Apr 19, 2018 4:56 am

Hi All,

I bought a powered USB Hub and every thing seems to be ok !

Thanks for your help,
Regards,
François

dschouten
Phidgetsian
Posts: 5
Joined: Tue Nov 26, 2019 2:42 pm
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby dschouten » Tue Nov 26, 2019 2:49 pm

Apologies I might have posted this inadvertently in another thread already.

Hi,

We are encountering exactly this problem.

We have a PC connected to a UPS. After the UPS dies (battery runs out after power loss) and the PC loses power, when power is restored, we need to physically unplug and plug the phidget hub (same USB port is ok) in order for it to be recognized.

This state does not seem to be reached if we just do a clean reboot. It only seems to happen after an "unexpected" power loss.

We have tried "udevadm trigger" and also unbind/bind the USB bus; even a "clean" reboot after power is restored does not do the trick. Have also tried cutting power to the PC completely ... to no avail.

Once the system enters this state after UPS power loss, only manual intervention seems to restore it.

Is the hub entering a funny state? Is there a software mechanism to send a restart command over a USB port somehow?

This is quite urgent, because we are shipping a system soon and we had counted on everything coming back up without manual intervention after power loss.

thanks, Doug

dschouten
Phidgetsian
Posts: 5
Joined: Tue Nov 26, 2019 2:42 pm
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby dschouten » Tue Nov 26, 2019 6:23 pm

Just to follow up: if we use an external powered hub as a previous user has noted, we also achieve the result we want. However this adds an ugly layer of complexity to our system. Hoping for a software mechanism to trigger a USB power off or reset in Linux ...

dschouten
Phidgetsian
Posts: 5
Joined: Tue Nov 26, 2019 2:42 pm
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby dschouten » Wed Nov 27, 2019 2:02 pm

Nothing?

fraser
Engineering
Posts: 260
Joined: Thu Nov 19, 2009 4:41 pm
Contact:

Re: module hub vint 6 only detected after unplug / plug

Postby fraser » Wed Nov 27, 2019 2:20 pm

It's a problem caused by slow rise time on 5V from USB. How many of these HUB0000s do you have?


Return to “Linux”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests